Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Bebekler Hisseder!

Bebekler Hisseder! Kadıköy şifa Suadiye Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Günay Ermergen annelere bebeklerini daha rahat ve kolay emzirmeleri için bilgiler verdi.

Öncelikle; emzirme sadece fiziksel ve biyolojik beslenme değil, aynı zamanda ruhsal bir beslenmedir. Bebek ile anne arasında karşılıklı duygusal bir beslenme söz konusudur. Emme sırasında anneyle bebek arasında bir alışveriş olur. Anne sütüyle beslemek, bebekle anne arasındaki psikolojik bağı güçlendirir. Bebeğinizi ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamak ve bebeğinizle birlikte aynı odayı paylaşmak; iyi bir ilişkiyi kolaylaştırır. Bedensel temas ilk aylarda çok önemlidir. Bedensel temas; annenin kalp ritmi, teninin dokusu, kokusu ve sıcaklığı, bebeğin yatışmasına sakinleşmesine ve kendini güvende hissetmesine yarar. Bebeğini kucağında tutan annenin sıcaklığı, gülümsemesi, rahatlığı ve gücü bebeğin de rahatlamasına yardımcı olur.

Bebekler hisseder

Anne ile bebek ilk baştaki zorluklardan sonra birbirlerine alışır ve emzirmek daha da kolaylaşır. Emzirmek rahat ve kolay olduğu gibi, güzel bir duygu da verir. Emerken yalnız bebek değil, anne de çaba harcar. Annenin bebeğini emzirmek için zamana ve sessizliğe gereksinimi vardır. Ayrıca annenin bebeğini emzirirken tüm dikkatinin bebeğine vermesi önem taşımaktadır.

Emzirirken bebeğini nasıl tuttuğu (güvenli, güvensiz, endişeli, sakin, huzurlu, huzursuz vb...) ve hangi duygularla bunu gerçekleştirdiği de önemlidir. Bebek bunu hisseder, annenin olumsuz duygularından etkilenir ve huzursuzluk yaşayabilir, bunu da tepkileriyle çevresine yansıtır.

Emzirmeye başlamak, sezaryen doğumla normal doğum için aynı değildir. Vajinal yolla ilaçsız doğumun ardından emzirme daha kolay gerçekleşir; çünkü anne daha rahat hareket edebilir. Anne, bebeğine daha hızlı adapte olur ve sütü daha erken gelir. Sezaryenin ardından anne ve bebek daha fazla yardıma gereksinim duyar. Sezaryenle doğum yapmış annelerin sütü de hemen gelmekte ve üç gün sonra aktif hale geçmektedir.

Doğum sancısına karşı doğal yöntem

Doğumun fizyolojisi ile süt salgılama fizyolojisi arasındaki bağlantılara verilebilecek birçok örnek vardır. Genel olarak memeliler, özel olarak da kadınlar endorfin adı verilen ağrı kesici maddeler salgılayarak doğum sancısını kontrol ederler. Bu endorfinlerin, süt salgılanmasındaki anahtar hormon olan prolaktinin salgılanmasını uyardığı bilinmektedir.

Hormonlar sütün gelmesini etkiler

Anne ve bebeğin davranışları; doğum kasılmaları ve salgılanan sayısız hormondan etkilenir. Doğum sürecinde anne ve bebeğin salgıladığı hormonlar doğumu izleyen saatlerde geri çekilir. Bu hormonların hepsi de anne-bebek arasındaki etkileşimde ve süt salgılanmasının başlatılmasında belirleyici rol oynamaktadır.

İlk emzirmede nelere dikkat edilmeli?

Sakin ve sessiz bir ortam sağlanmalı. Anne ve bebek yalnız bırakılmalı.
Annenin kendini sakin, huzurlu ve güvenli hissetmesi sağlanmalı.
Anneye 'emzirmek için yeterli donanıma sahibim' duygusu verilmeli.
Emzirmede uygun pozisyonun belirlenmesi, gerekirse uzman ebe, hemşire ya da doktordan yardım alınması gerekir.

Emzirmenin püf noktaları

Bebek memeyi etkili biçimde emecek şekilde yerleştirilmeli.
Bebek istediği kadar sık ve istediği sürece emzirilmeli.
Anneye eşi ve ailesi destek olmalı.

Çişşşş demeyi öğretin onu tuvalete götürün

Amerika'da Melinda Rothstein ve Rachel Milgroom tarafından başlatılan ve dünyada hızla yayılan 'Bezsiz Bebek' hareketi, en kısa sürede bebeği bezden kurtarmayı hedefliyor. Christine Gross- Loh tarafından yazılan ve Nesil Yayınları tarafından basılan 'Tuvalet Eğitimine Doğal Alternatif, Bezsiz Bebek' adlı kitap da, yöntemi tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.

Bu yöntem tuttu

Bu kitaba göre bazı ebeveynler, bebekleri doğdukları andan itibaren hiç bez kullanmıyor. Tek yaptıkları; bebeklerinin tuvalet ihtiyacına ilişkin verdiği sinyalleri yakalamak ve onu tuvalete götürmek... Bunu uygulayanlar, bebeklerin doğuştan ihtiyaçlarının farkında olduklarını ve bunları çeşitli yöntemlerle ebeveynlerine de ilettiklerini belirtiyor. Bu işaretleri alan anne, bebeğini tuvalete oturtunca 'çişşşş' diye ses çıkarıyor. Bebek de bu sesin ihtiyacını tanımladığını öğreniyor.

Dokunarak öğrensin!

Anne ve babaların bebekleri ile eğitici vakit geçirmesinin çok keyifli bir yolu var! Fisher- Price'ın 'Eğitici Aktivite Kitabı'nda bebeğin dokunma duyusunu geliştirecek oyunlar var.

Müzikle uyusun!

Bebeklerin uykuya dalması artık çok kolay! Ebeveynlerin miniklerin karyolasına rahatlıkla monte edilebildiği Fisher Price marka 'Eğitici Uyku Arkadaşı Köpekçik' Türkçe müzik çalıyor.

Miniklere özel bakım

Avrupa'nın ünlü dermokozmetik markası Babé, ürün grubuna bir yenisini daha ekledi. Babe Pediatri, 'Günlük Bakım', 'Özel Bakım' ve 'Güneşe Karşı Koruma Ürünleri' olmak üzere üç farklı ürün grubundan oluşuyor.

20 dakikada bebeğin durumunu öğrenin!

Anne karnındaki bebeğin sorun yaşayıp yaşanmadığını anlamak amacıyla yapılan 'Fetal Ekokardiyografi', 20 dakikada bebek hakkında bilgi veriyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Sarıoğlu, bu teknolojinin gebeliğin 16'ncı haftasından itibaren gerçekleştirildiğini belirtiyor. 'Fetal Ekokardiyografi'nin tüm annelere yapılmadığını da anlatan Sarıoğlu, bunun yapılabilmesi için şu şartların arandığını söyledi:

Bebeğin organlarında anormallik.
Bebekte kromozom anomalisi.
Annede diyabet, guatr hastalığı veya kronik bir hastalık.
Bebeğin içinde yüzdüğü suyun çok veya az olması.
Annede varolan bir enfeksiyon
Bebekte görülebilecek kalp ritim bozukluğu.

Yaramazlar büyüme kıkırdağına dikkat!

Bisiklet kazaları, duvardan ya da ağaçtan düşme gibi yaramaz çocukların başına sıkça gelen kazalar, miniklerde kemik ve eklem yaralanmalarına neden oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji hekimlerinden Levent Eralp, çocuklardaki en önemli kırıkların 'büyüme kıkırdağı' olarak adlandırılan, kemiğin uzamasını sağlayan bölgesinin yaralanması olduğuna dikkat çekiyor. Eralp "Bu bölgelerdeki yaralanmalar, yanlış tedavi edilirse o uzuvda kısalığa sebep olabilir, dikkat edin!" diyor.
 
 
 

  • Suan 2,6/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,6/5 (Toplam 55 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi