Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Tüpbebek tedavisinde başarı şansı nedir?

Tüpbebek tedavisinde başarı şansı nedir? 35 yaşındaki kadın, her ay 14 yumurtasını kaybeder.

Tüp bebeğin ilk aşaması olan yumurta üretiminin uyarılması döneminde sanıldığı gibi kadının fazla yumurta üretmesi sağlanarak, yumurta rezervinin tüketilmediğini söyleyen ASM Kadın Sağlığı Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, şu bilgileri veriyor.

“35 yaşındaki bir kadında her ay yaklaşık 15 yumurta yarışa başlar ve tedavi vermediğinizde, bir tanesi biraz daha ön plana çıkarak diğer yumurtaları yok eder. Dolayısıyla 35 yaşındaki kadın, her ay 14 yumurtasını kaybeder. Hamilelik bu tek yumurtadan meydana gelir. Tüp bebek tedavisinde bu 15 yumurtanın hiç olmazsa 10-12 tanesinin kurtarılmasını sağlarız.” Bu tedavinin yaklaşık 10 gün sürdüğünü ifade eden Prof. Arıcı, şöyle devam ediyor:
 
“10 gün sonra bu yumurtalar olgunlaşınca, biz kendimiz çatlatma iğnesi verip yumurtalar daha çatlamadan, 35-36 saat sonra anestezi altında yumurtaları toplarız. Bu işlemi takiben laboratuvarda eşinin spermi ile birleştiririz. Eğer spermde bir sorun yoksa sadece yumurtanın yanına koyarız ki, bu klasik tüp bebektir. 3-5 gün sonra gelişen embriyolardan bir ya da ikisini annenin rahmine koyarız. Mikroenjeksiyon metodunda ise sperm yumurtanın içine enjekte edilir.”
 
BAŞARI ŞANSI NEDİR?
 
“Tüp bebek tedavisinin başarı göstergesi, çiftin bebeğini kucağına alabilmesidir” diyen Prof. Dr. Arıcı, “Bazı merkezler gebelik testinin pozitif çıkması ya da ultrasonda kalp atışlarının duyulmasını tüp bebek tedavisinin başarısı olarak bildirmektedir. Ancak gerçek olan çiftin sağlıklı bir şekilde bebeklerini kucaklayabilmesidir. Bu şans ilk kez tüp bebeği deneyen 35 yaş altındaki çiftlerde yüzde 65’tir. Çiftin yaşının ileri olması, çok sayıda tüp bebek denemesinin yapılmış olması ve genetik problemlerinin bulunması bu oranı daha aşağılara çekmektedir” diye konuşuyor.
 
LABORATUVAR ÖNEMLİ
 
Tedavinin başarısı için güçlü bir ekibe ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın Arıcı, “Bu ekibin olmazsa olmazlarının başında klinisyen yani doktor gelir. Çünkü tedaviyi belirleyen odur. Ayrıca tüp bebek hemşiresi son derece önemlidir. Hastanın takibine büyük oranda yardımcı olurlar, hasta en kolay tüp bebek hemşiresine ulaşır” diyor. Tüp bebek tedavisinde laboratuvarın öneminin de büyük olduğunu vurgulayan Prof. Arıcı, “Laboratuvarda görev yapan embriyologun tecrübesi neredeyse tüp bebek tedavisinin kaderini belirleyecek kadar önemlidir. Embriyologun, yumurtalarla spermleri birleştirmesi, gerektiğinde mikroenjeksiyon ya da traşlama yapması veya kullanılmayan embriyoları dondurması bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren işlemlerdir” diye konuşuyor. 
 
ASM’NİN FARKI...
 
Tüp bebek merkezlerinde, standart tedavilerin uygulanabildiğini, bir merkezi diğerinden ayıran en önemli özelliğin hasta memnuniyeti olduğunu vurgulayan  Prof. Dr. Aydın Arıcı, şu bilgileri veriyor:  “ASM”nin tüp bebek ünitesinde de bugün dünyada bilimin gerektirdiği en ileri teknoloji kullanılıyor. Ama bu açıkçası bizi farklı yapmıyor. Bence bizi farklı yapan hastalara yaklaşımımız. Kurumumuzun olduğu gibi tüp bebek ünitemizin de ana prensibi hasta odaklı hizmet vermemiz. Tüp bebek tedavisinde üç faktör var. Birincisi fiziksel olarak zarar vermeden en yüksek başarı oranlarını yakalamaya çalışmak. İkincisi, gerçekçi ancak pozitif yaklaşmak. Üçüncüsü de hastalarımıza hiçbir zaman gereksiz şekilde maddi yük olmamak. Bu üç faktörü göz önüne alarak verdiğimiz hizmette başarıya ulaşıyoruz.”
 
Prof. Arıcı, ASM Kadın Sağlığı merkezine genellikle zor vakaların geldiğini ifade ederek, “Bizim hastalarımızın büyük bir çoğunluğu başka birçok merkezlerde denemiş çocuk sahibi olmamış çiftler. Bugüne kadar karşılaştığımız en zor vaka bu tedaviyi 13 kez denemiş bir çiftti. Bu 14. Denemeyi yapıp başarılı olduk” diyor.
 
EMBRİYO DONDURMA
 
Tüp bebek uygulaması uzun zahmetli ve ekonomik olarak pahalı bir süreç olduğu için, uygulama sırasında elde edilen ve transfer edilmeyen kaliteli embriyolar, dondurularak saklanabiliyorlar. Bu hizmetin ASM’de de verildiğini ifade eden Prof. Dr. Arıcı,
 
“Dondurulmuş embriyo transferleri ile tazesine oranla yarıyı biraz geçen başarı oranlarına erişiliyor. Genel olarak taze embriyodan gebelik elde etme şansı yüzde 60 ise dondurulmuş embriyoda bu oran yüzde 35’dir. Embriyoların kanunen saklanma süresi 5 yıldır” diyor.
 
YARDIMCI YÖNTEMLER...
 
Prof. Dr. Arıcı, tüp bebek tedavisi sırasında kullanılabilecek ilave işlemleri şöyle sıralıyor: 
 
Mikroenjeksiyon:
 
Tüp bebek yönteminde spermler ve yumurtalar bir araya konularak döllenmenin kendiliğinden olması beklenirken mikroenjeksiyonda en sağlıklı görünen sperm seçilerek, yine sağlıklı bir yumurtanın içine mikroskopik kataterler ile enjekte edilir.
 
Assisted Hatching (Traşlama):
 
Tüp bebek uygulamalarında embriyo transferi yapılmadan önce embriyonun etrafındaki dış zarın kimyasal, mekanik ya da lazer yardımı ile inceltilmesi veya tam olarak delinmesi işlemine Assisted Hatching denilir. Bu işlemi yapmaktaki amaç embriyonun tutunma şansını artırmaktır. ASM’de biz bu işlem için lazer kullanıyoruz.
 
IVM in vitro maturasyon:
 
Yumurta toplama işleminden sonra olgunlaşmamış yumurtaların laboratuvar ortamında olgunlaştırılarak mikroenjeksiyon uygulamasının yapılmasıdır. 
 
Embriyo glue:
 
Embriyo transferi sırasında kullanılan yeni bir kültür ortamıdır. Hyaluronan adı verilen maddenin etkisiyle embriyonun rahim içerisinde tutunma şansının arttığı gösterilmiştir.
 
 
 
 

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 159 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yazarın Diğer Yazıları

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi