Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Hamilelikte Evcil Hayvan Beslemek

Hamilelikte Evcil Hayvan Beslemek Hamilelikte evcil hayvan beslemenin ne gibi sakıncaları vardır?

Hamilelik esnasında köpek beslemenin size sağlık açısından bir yan etkisi olmayacaktır. İri köpeklerin siz uzanırken veya otururken üzerinize zıplamasını engellemek için eğitmek önemlidir. Diğer konu ise bebeğiniz eve gelince ortaya çıkacaktır. Bebekler doğal olarak köpeklerin kulaklarını tüylerini çekebilir, onların canını yakabilecek şekilde vurabilirler. Bu da köpeklerde ani tepkiye, pati darbeleri ve ısırmalara yol açabilir. Bunu engellemek için yeni bebek eve gelmeden önce köpeğin sorun olabilecek davranışlarını belirleyin ve yeniden eğitmeye başlayın. Köpeğinizi, bir oyuncak bebek kullanarak evin yeni üyesi ile doğum sonrası yapacağınız rutinlere alıştırın Yemek masasına oturtun, besleyin, kucağınızda taşıyın. Köpeği eğiterek bebeğin oyuncakları ve kendi oyuncakları arasındaki farkı gösterin. Köpeğiniz tüm ilginin yeni gelen bebeğe çevrilmesini kıskanabilir. Köpeğin de içinde olacağı oyunlar yaratın.

Bebeğinizi köpeğinizin çevresinde iken muhakkak izleyin

Veterinerinizden bu konudaki tecrübeleri hakkında bilgi alın

Kediler toxoplasmosis adlı enfeksiyonun yayılımında rol oynarlar. Kedi dışkısına direkt veya indirekt temas ile bu mikrop yayılır. Eğer gebelik öncesi bağışıklık mevcutsa mikrobun gebeye geçişi söz konusu olmaz. Sokak kedilerinin toxoplasmosis mikrobunu taşıması evcil kedilere göre daha muhtemeldir. Gebeliğin 10-24. haftaları arası gebe enfekte olursa (hastalığı geçirirse) yenidoğanda ağır problemler oluşma riski %5-6 dır. Olası problemler; erken doğum, düşük doğum tartısı, ateş, sarılık, retina (göz ) problemleri, mental retardasyon (zeka geriliği ), anormal baş çapı, konvülziyonlar(istem dışı kasılmalar) ve beyin içi kalsifikasyon (kireçlenme )odaklarıdır. Hamileliğin son 3 ayında toxoplasmosisle karşılaşan gebenin enfekte olma olasılığı artar, fakat fetüsün zarar görme olasılığı sistemlerin gelişimi büyük ölçüde tamamlandığı için azalır.

Evcil hayvanların bakımında nelere dikkat etmeli?

Kedinin dışkısına temas, bahçe park gibi açık alanlarda ve kedinin tuvaletinin bulunduğu kabın temizliği esnasında olmaktadır. Bu görevi bir başkasının yapması uygundur çünkü toz dahi bulaşmaya neden olabilir. Bunun dışında önemli noktalar, eğer gebe kalmayı planlayan bir kedi sahibi iseniz, toxoplasmosise karşı bağışıklığınızı basit bir kan testi tespit ettirmeniz yerinde olacaktır. Eğer önceden toxoplasmosis geçirmiş iseniz tekrar bulaşma ihtimali olmayacaktır.

Bahçe işleri ile uğraşırken mutlaka eldiven kullanın

Kedinizi ve bebeğinizi aynı alanada tek başlarına bırakmayın

Eğer gebelik esnasında enfekte olursanız, kadın doğum uzmanınız uygun antibiotiklerle fetuse geçişi azaltacaktır.

Kuş beslemenin bir sakıncası varmı?

Bakımları yapılıp kurallara uyulduktan sonra hiçbir hayvanın beslenmesinde sakınca yoktur. Kuşlarda da dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Kuşlar kampilobakter, salmonella, klamidya ve bazı protozoal infeksiyonların insana geçişine neden olabilir. Veterinerin kuşun sağlık durumunu belirlemek için yapacağı muayene çok önemlidir. Özellikle papağan türevi kuşlar oldukça tozludur. Evde bir hava filtresi çalıştırmak siz ve yenidoğan bebeğiniz için daha sağlıklı bir ortam yaratacaktır. Kuşu veya kafesini her ellediğinizde ellerinizi yıkamak, kuş kafesinin bakımını bir başkasının yapması yerinde olacaktır. Diğer bir konu da bebeğin eşyalarının kuştan korunmasıdır ki bebeğe ait talk pudrası, bebek losyonu, bebek maması, kirli bebek bezlerini de zarar görmemesi için kuştan uzak tutmak gerekir.

Egzotik hayvanlarda durum nedir? Bu hayvanlar daha tehlikelimidir?

Kaplumbağa, iguana, yılan, ve benzeri sürüngenler ilgi çekici hayvanlardır. Bu tip hayvanların dışkılarına direkt veya indirekt bir temas salmonella bakterisinin size bulaşmasına neden olabilir.
Bağışıklık sistemi hala gelişmekte olan beş yaşından küçüklere salmonella bulaşması da ayrıca risklidir. Ne yazık ki, bu amfibik ve sürüngenlerin çocuğunuz beş yaşına gelene kadar evden uzaklaştırılması en güvenli yoldur. Fakat yine de bu evcil hayvanınızı evde tutmak istiyorsanız, onları veya kafeslerini elledikten sonra ellerinizi yıkamanız, onları mutfak, yemek masası gibi yiyeceklerin bulunduğu alanlardan uzakta tutmanız yerinde olacaktır. Mutfak lavabosunu bu hayvanlara duş aldırmak için asla kullanmayın. Bunun için en iyi yer evin dışıdır. Ufak çocukların bu hayvanları ellemesine asla izin vermeyin. Son olarak da bu hayvanların evin çevresinde dolaşmasına izin vermeyin.

Çiftlik hayvanlarında neye dikkat edilmesi gerekir?

Çiftlik hayvanlarının listerya, kampilobakter, salmonella ve cryptosporidium taşıdıkları bilinmektedir. Bu bakteriler size ve gelişen bebeğinize zarar verebilir. Çiftliklerde hayvan yemleme işine karışmamak, ölü doğan hayvanları ellememek, sadece pastorize edilmiş sütleri tüketmek faydalı olacaktır. Eğer çeşme veya kuyu suyu kullanıyorsanız nitrat ve koliform bakteriler için düzenli aralıklarla su testlerinizi yaptırın. Ellerinizi sıcak su ve sabunla her hayvan ve barınakları ile temastan sonra yıkayın.

 

 

  • Suan 3,4/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,4/5 (Toplam 45 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi