Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Omurga Açıklığı

 Omurga Açıklığı Spina Bifida Derneği Genel Başkanı Nurdan Anlı, Spina Bifida’nın, “açık omurilikten çıkan sinirlerin çalışamaz hale gelmesiyle oluşan doğumsal bir rahatsızlık” olduğunu söyledi.

Hamileliğin ilk 16 ile 25 gününde meydana gelen omurilik açıklığının, en sık görülen doğumsal anomalilerden birisi olduğunu belirten Anlı, doğum öncesi gelişen ve insanın tüm yaşamını etkileyen hastalığın, Türkiye’de yüksek oranlarda olmasına rağmen yeterince tanınmadığına işaret etti. Anlı, gelişmiş ülkelerde bu hastalığın görülme sıklığının binde 1-2 olduğunu, Türkiye’de bu oranın çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini kaydederek, şöyle konuştu: “Spina Bifida, çoğu zaman kalıcı özürlere neden olan doğumsal bir hastalıktır. Spina Bifida hamileliğin ilk ayında anne karnındaki bebeğin omuriliğinin uygun biçimde kapanmaması sonucu oluşur. Türkiye’de doğan her bin bebekten 3’ünde adını belki hiç duymadığınız bir hastalık olan Spida Bifida görülüyor. Bu oran doğuya doğru gittikçe artmaktadır. Bu demektir ki; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 bin bebek Spina Bifidalı doğmaktadır. Hamile kalan bütün kadınların, Spina Bifidalı çocuk doğurma riski vardır. Hangi kadının bebeğinin bu hastalıktan etkileneceğini tahmin etmek çok güçtür. Bununla birlikte bilinen bazı risk faktörleri vardır. Bunlar, daha önce Spina Bifida’dan etkilenmiş bebeği olan veya kendisi Spina Bifidalı olanlar, anne ya da babanın ailesinde Spina Bifida olanlar, şeker hastalığı olanlar, epilepsi tedavisi görenler, aşırı şişman olanlar, 35 yaşın üstünde doğum yapanlar, hamileliğin ilk dönemlerinde aşırı sıcağa maruz kalanlar...”

“Erken teşhisi mümkün”
 
Spina Bifida’nın hamilelik döneminde teşhis edilebilecek bir hastalık olduğuna dikkati çeken Anlı, hamileliğin 16. ve 18. haftalarında AFP denilen kan testi ve ayrıntılı ultrason incelemesinin önemini vurguladı. Anlı, başta Spina Bifida olmak üzere doğumsal sakatlıkların kökeninde yatan en yaygın nedenlerden birinin “yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği” olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Spina Bifida, gebe kalmadan en az 3 ay önce ve gebeliğin ilk aylarında folik asit alınması ile önemli ölçüde önlenebilir. Spina Bifida, hamileliğin ilk bir ayında oluşur. Bu nedenle hamile kalmadan en az 3 ay önce folik asit içeren vitaminleri almaya başlamak son derece önemlidir. Bunun için hamile kalmayı planlamış olmanız gerekmektedir. Hamile kalmayı planlamıyorsanız, fakat hamile kalmanız için küçük bir olasılık bile varsa her gün 400 mikro gram folik asit içeren vitamin ilaçları almalı ve folik asit bakımından zengin yiyeceklerle beslenmelisiniz. Çünkü hamile kaldığınızı öğrendiğiniz zaman bebeğinizin beyin ve omuriliği oluşmuş olacaktır.” Folik asitin, bir B vitamini olduğunu, taze sebze ve meyveler, koyu yeşil yapraklı yiyecekler ve tahılların folik asit içerdiğini belirten Anlı, ancak günlük folik asit ihtiyacını yiyeceklerle karşılamanın çok zor olduğunu, yeterli folik asit temininde en emin yolun, her gün 400 gram folik asit içeren bir vitamin almak olduğunu sözlerine ekledi.
 
Spina bifida nedir?
 
Anlı, omuriliğin sinirlerden meydana gelmiş kapalı bir tüp olduğunu, bu sinirlerin kaslardaki sinirlere beyinden gelen emirleri ileterek kasların hareket etmesini sağladığını, aynı zamanda bu sinirlerin hissetmeyi sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Bebek, Spina Bifidalı doğmuşsa omurilik denen bu tüp kapanmamış demektir. Bu nedenle, omuriliği örten omurga ve deri de kapanmamış demektir. Bebek, sırtında bir açıklıkla doğmuştur ve sinirlerinden emirlerin geçmesinde bir güçlük vardır. Sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman da değişik derecelerde felçler (hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ortaya çıkar.”
 
 

  • Suan 3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3/5 (Toplam 55 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi