Üyelik İşlemleri

Kategoriler

5 `Acayip` Normallik!

5 `Acayip` Normallik! Kıpkırmızı, şiş vücutlu, kocaman kafalı.

Kucağınıza aldığınız miniğin, fotoğraflarda imrenerek baktığınız bebeklerden biri olmasına vakit var. Şimdilik o, 'acayip' bir güzel! Ama emin olabilirsiniz ki, bir kaç hafta sonra hayaliniz gerçek olacak. Bu dönemde 'acayip' güzelin özelliklerinden hangisinin normal olduğunu öğrenmeye çalışın yeter!

Yeni doğan bebeğiniz, hamileliğiniz boyunca özenerek baktığınız bebek fotoğraflarına benzemiyor mu? Aldırmayın! 6 hafta sonra, o kartpostallardaki muhteşem bebeklere benzemeye başlayacak. Siz bu dönemde yeni doğanın 'acayip' normal hallerini bilin yeter. Çünkü bebeğinizi tanımanız, anneliğe uyum sağlamanızı kolaylaştıracak.
 
1. Zayıf mı toraman mı?
 
Eğer bebeğiniz miyadında doğmuşsa kilosu, 3.000-3500 gram arası olacaktır. Eyvah, benimki daha zayıf diyorsanız, üzülmeyin! Çünkü normal alt sınırın 2 bin 500 gram olduğu kabul ediliyor. Tabii üst sınır olarak kabul edilen 4000 gramdan fazlaysa, toraman bir bebeğiniz var demektir.
 
2. Selvi boylu mu?
 
Uzun boylu bir bebek olup olmayacağına karar vermek için çok erken. Bebeklerin boyu 1 yaşından sonra genetik kodlarına göre uzar. Zamanında doğmuş bir bebeğin 50 cm civarında olacağını bilmeniz yeterli. 2 santim kısa ya da 2 santim daha uzun olması da normal kabul ediliyor.
 
3. Kafası çok mu büyük?
 
Yanılmıyorsunuz. Kesinlikle haklısınız! Bebeklerin beden oranı yetişkinlerden farklı. Başı bedenine göre daha büyük. Zaman içinde oranı değişse de bu büyüklük, çocukluk çağında da devam edecek. Ama şimdilik siz, yeni doğanların baş çevresinin ortalama 35 cm. normal ölçü aralığının ise 33-37 cm olmasının normal kabul edildiğini bilmelisiniz.
 
4. Yumurta kafa mı? Sipsivri ya da tostoparlak.
 
Bebeğinizin başının görünümü, doğum şekline göre değişebilir. Sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin başı, genellikle yuvarlak görünümdedir. Bazı normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin ise kafası sivridir. Bunun nedeni; doğum kanalının biraz dar olmasından başka bir şey değil. Ama sakın öyle kalacak sanmayın. Yatış pozisyonuna dikkat ederseniz birkaç ay içinde yumurta kafalı bir bebeğiniz olur.
 
5. Başı çok yumuşak!
 
Tepesinde, saçlı derinin hemen altındaki yumuşak kısımları fark ettiniz: Elinizle dokunduğunuzda sanki kalp atışını hissediyorsunuz. Bu oluşumların ismi, 'Bıngıldak'. Bıngıldakların çapları bebekten bebeğe farklılık gösterir ve kafasının arka kısmında bulunan küçük, arka bıngıldaklar 2-6 ay arasında kapanır. Kafanın tam üstünde bulunan büyük bıngıldağın kapanması 18 aya dek sürer. Sizin yapmanız gerekense, çarpmalardan korumak. Yıkamaktan ve kurulamaktan zarar görmeyeceğini bilmelisiniz.
 
 

  • Suan 3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3/5 (Toplam 55 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi