Öncelikle bebeğinizin gelişimini sürekli takip edebilecek bir çocuk doktoruyla tanışmanızda fayda var. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Renan Şenöz, erken teşhis ve tedavi her zaman daha etkili olduğunu genç annelere hatırlatıyor ve çocuğun doğduktan hemen sonra doktor tarafından muayene edildiğini, fiziksel bir anormallik olup olmadığına bakıldığını söylüyor. Dr. Şenöz, çocuğun 4 haftalıkken de doktora götürülebileceğini, ilk check-up 'ın bazı aksaklıkları belirlemede oldukça önemli olduğunu vurguluyor:" Kalça çıkıklığı çocuk hemen doğduğunda doktor tarafından kontrol edilir. İlk aylarda teşhis edilebildiğinde tedavisi kolaydır. Çocuk yürümeye başladıktan sonra 1-1,5 yaşlarında farkedilirse geç kalınmış demektir. Bu aşamada rahatsızlık ancak ameliyatla giderilebilir. Bir de sıkça annelerin yanıldığı bir konu var ki, o da şaşılık. Bebeklerin göz kasları ilk aylarda tam gelişmediği için, ortalamayarak kayık bakmaları normaldir. Ama altıncı aydan sonra da bu şekilde bakmaya devam ediyorsa şaşılık var demektir." İlk check-up'da doktor, çocuğunuzun tepeden tırnağa gelişimini kaydeder. Bunun için bebeğinizi çırıl çıplak soyar. Daha sonra boyunu, kilosunu ve vücuduyla orantılı gelişip gelişmediğini kontrol etmek amacıyla baş çevresini ölçer. Ayrıca doktor size bebeğinizin hergün neler yediğini ve ne kadar süt içtiğini soracaktır. Doğru beslenip beslenmediğini öğrenmek için doğduktan sonra ne kadar kilo aldığını belirler. Gelişiminin sağlıklı, vücut fonksiyonlarının normal seyirde olup olmadığını da öğrenmek için de şunları yapar:
• Bıngıldak: Doktor bebeğinizin baş kısmındaki yumuşak bölgelerde bir çöküntü olup olmadığını kontrol eder.
• Gözler: Bebeğinizin gözlerinde bir şişme veya şaşılık olup olmadığına bakar. Ancak göz kasları ilk aylarda tam olarak gelişmediği için şaşılığın teşhisi için erkendir.
• Kalp ve akciğer: Bebeğinizin sırt ve göğüs kısmını stretoskop ile dinleyerek solunum sisteminin düzenli çalışıp çalışmadığını kontrol eder.
• Mide: Bebeğinizin karnına bastırarak ağrı olup olmadığını, dışkısına bakarak da bağırsak enfeksiyonu olup olmadığını kontrol eder. Bu arada göbeğinin iyileşip iyileşmediğine de bakar.
• Jenital organlar: Jenital organların büyüklüğünü, kasıklarını ve herhangi bir tahrişin olup olmadığını kontrol eder.
• Kalçalar: Bebeğinizin kalçalarını her yönde hareket ettirerek herhangi bir çıkık olup olmadığına bakar.
• Hareketlilik: Sağlıklı bir bebek olduğu yerde hareket etmeden duramaz, sürekli olarak kollarını, bacaklarını oynatır. Doktor da bebeğinizin tekmeleyişine ,ellerini ittirişine, ve baş hareketlerine bakarak hareketliliğini ölçer. Ayrıca yürüme refleksini kontrol etmek için ayakta birkaç adım attırmaya çalışır.
Doktorunuz çocuğunuzla ilgili soruları sorduktan sonra, sıra annelere gelir. Hamilelik döneminde ne gibi rahatsızlıklarınızın olduğu, vajinal enfeksiyon geçirip geçirmediğiniz, doğumunuzun zor mu yoksa kolay mı gerçekleştiğine ilişkin size sorular sorar. Bu arada doğum sonrası ciddi şikayetleriniz varsa bunları bir kadın doğum doktoruna bildirmenizde fayda var.
Aşıları yaptırmayı ihmal etmeyin
Bebeğiniz 8 haftalık olduktan sonra, bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için aşılarını yaptırmanız gerekiyor. Çocuğu aşıya götümek bazı anne ve çocuklar için gözyaşlarıyla dolu bir tecrübe olsa da, bunun çocuğunuzun sağlığı için yapıldığını aklınızdan çıkarmayın. Soğukkanlı davranın ve aşı odasına girerken derin bir nefes alın.
• Difteri, Boğmaca,Tetanoz : Kısaca DBT olarak adlandırılan, bu üç hastalığa karşı koruyucu karma aşı bir kerede yapılıyor.
• Çocukfelci : Çocukfelci aşısı ağızdan sıvı olarak veriliyor.
• Menenjit: Menejit aşısı DBT aşısı ile aynı zamanda yapılıyor, ancak ayrı enjekte ediliyor.
• KKK : Kabakulak, Kızamık, Kızamıkçık aşıları 14. ve 15. aydan sonra yaptırılıyor.
• Bebek doğar doğmaz verem aşısı yapılıyor. DBT, çocukfelci ve menenjit aşılarının herbirinden 3 er kez yaptırmak gerekiyor. Bunlar ilk kez 3 ve 4 aylıkken veriliyor, 1,5 yaşına kadarsa bütün aşılarını yaptırmış olması gerekiyor.
- Suan 3,1/5 Ortalama.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
3,1/5 (Toplam 87 oy.)