Çocukların dengeli ve sağlıklı gelişimi için gerekli arjinin aminoasidinin fındıkta bol miktarda bulunduğu, bu nedenle mutlaka fındık tüketmeleri gerektiği bildirildi. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Şimşek, arjinin aminoasidi içeriği bakımından zengin kaynakların başında fındığın geldiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şimşek, çocukların dengeli ve sağlıklı gelişimi için arjinin aminoasidinin mutlaka dışardan vücuda alınması gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Şimşek, ilkokul çağındaki çocuklar hareketli oldukları için enerji ihtiyaçlarının da yüksek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Günümüzde bunlara bir de sınav stresinin eklenmesi, küçük bedenleri büyük fiziksel yorgunluk altında bırakabilmektedir. İşte bu fiziksel yorgunluk ve stres altında vücudun arjinine olan ihtiyacı artmaktadır.
Bu nedenledir ki bu yaşlardaki çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılayacak ve stresi önleyecek besinleri vermek oldukça önemlidir. Arjinini aminoasidi bakımından en iyi alternatif gıda da fındıktır. Ayrıca fındık, enerji ihtiyacı yüksek olan grupta yer alan çocuklar için en ucuz enerji kaynağıdır. Çocuklar, günde 50 gram fındık tüketerek alacağı enerjiyi, yaklaşık 110 gram bal, 140 gram pekmez, 150 gram kuru incir, kayısı veya üzüm tüketmesi halinde alabilir ki bu miktardaki gıdaları bir öğünde tüketmeleri mümkün değildir.” Bu açıdan fındığın az miktar ile yüksek enerji vermesi ve alınan enerjinin uzun süreli olması ile de ek bir avantaja sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şimşek, “Çocukların daha sağlıklı bir gelişimi için fındık gibi değerli bir gıdanın ya doğrudan veya fındık ürünleri halinde ülkemizdeki tüm ilköğretim okullarında haftada en az bir gün olmak üzere beslenme programlarına alınması faydalı olacaktır” dedi.
Fındık tüketimi yetişkinler için de önemli
Fındığın içerdiği arjinin aminoasidinin yalnız çocuklar için değil, yetişkinler için de önemli olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şimşek, şunları kaydetti: “Yapılan araştırmalar, arjinin aminoasidinin, testosteron hormonu üretimini uyarması yanında, tümör gelişimini önleyerek kanseri, alzaimer hastalığını, karaciğer bozulmalarını ve vücutta yağ birikimini engellediği belirlenmiştir. Ayrıca her türlü yaralanmaların, enfeksiyonların, güneş yanıklarının, kemik erimeleri ve kemik kırılmalarının tedavisinde de büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Diğer yandan kolesterolün düşürülmesinde arjinin/lisin oranı yüksek gıdalar önerilir ki fındık bu açıdan değerlendirildiğinde eşsiz gıdalardan biridir.”
- Suan 2,6/5 Ortalama.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
2,6/5 (Toplam 56 oy.)