Genel anlamda ülkemizde çok yanlış inanışlar ve yanlış yönlendirmeler yüzünden insanlar ne yazık ki çocukları için pet almaktan kaçınmakta ya da eve yeni bir bebek katılacaksa yıllardır var olan evdeki kedi-köpek den vazgeçmekte, hatta onu sokağa atmaktadırlar. Gelişmiş ülkelere baktığımızda petlerin evde beslenmesi doktorlar tarafından da kabul görmekte ve hatta eve yeni pet alımı desteklenmektedir. Birçok psikolog ve beşeri hekim, evde pet bakımına karşı çıkmamaktadır. Aksine pet beslemenin, çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimlerinde ne kadar yararları olduğu bilinmektedir. Çocuklar evde pet bakımını paylaşarak, sorumluluk sahibi olmayı öğrenerek, hem daha bilinçli, kendilerine güvenli, kendilerine yetebilen, hem de sorumluluk alabilen gerçek bireyler olarak yetişmektedirler.
Çocuklar köpeğin eğitimi esnasında aynı zamanda kendilerini de yetiştirmiş olurlar. Bir köpek ya da kedinin terbiyesi esnasındaki davranış modellerini öğrenerek uygulamak çocuğa güven kazandırır. Başarı duygusu pekişir. Bir canlıyla iletişimi davranışsal anlamda derinleştirmeyi kavrar. Hayvanlarla iletişim halinde olmak, sadece çocuk psikolojisi için değil, yetişkinler için de çok yarar sağlamaktadır. Evdeki petle ilgilenen insanın psikolojisinde de pozitif değişimler olmakta, çağ hastalığı olarak bilinen stres büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalarda, evlerinde pet besleyen insanların sağlıklarında da olumlu gelişmeler izlenmiştir. Örneğin kedi veya köpeğini eliyle severken takip edilen bir pet sahibinin vücut tansiyonun da belirgin bir biçimde normale döndüğü gözlemlenmiştir.
Buna benzer bir şekilde, bir kazada 4 kişilik bir aileden baba malesef kaybedilmiş, çocuklardan biri olayın şoku ile kekeme olarak kalmıştır. Bu olayı takiben şoku atlatması için psikoloğu tarafından eve bir kedi alınması tavsiye edilmiş, ve gerçekten kedinin büyük yardımıyla çocuk bir süre sonra kekeme halinden normale dönmüş, şok döneminden kurtulmuşur (Bu olay Istanbul'da geçmiştir) . Bir yandan da araştırmalar göstermektedir ki, sağlıklı bir petle büyüyen çocuklar ileriki hayatlarında bir çok allerjiye karşı daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktadır. Halk arasında yanlış inanışlardan biri de bir bebeğin sıfır mikroplu steril bir ortamda büyümesi gerektiğidir. Bu inanış yüzünden yere bile konmadan büyüyen bebekler malesef, vücutlarında yeterli bağışıklık oluşamadığı için hastalıklara çok kolay yakalanmaktadırlar.
- Suan 2,7/5 Ortalama.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
2,7/5 (Toplam 69 oy.)