Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çocuklarda Duruş Bozukluğu

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Duruş bozukluğu en basit ifadesi ile vücudumuzun duruş şeklinin normalden sapması olarak tanımlanmaktadır.

 

 
Herkesin vücut şekli ve duruşu birbirinden farklı olmakla beraber tüm insanlar için normal ve sağlıklı olduğu kabul edilen duruş şekilleri vardır. Doğru duruş vücudumuzdaki eklemlerin ve kasların en verimli çalıştığı ve en az zorlandığı pozisyondur. Vücudumuza temel şeklini omurga verdiği için duruş bozukluğu tanımı omurgadaki sorunlara işaret etmektedir. Fakat vücudumuzdaki tüm yapılar birbiri ile yakından ilişkili olduğundan bazen ayaktaki bir problem dahi omurgada duruş bozukluğuna yol açabilmektedir.
 
Bu duruş bozukluklarından en sık görüleni halk arasında kamburluk olarak bilinen ve tıp dilinde kifoz olarak ifade edilen duruş bozukluğudur. Bu bozuklukların arttığı bilimsel çalışmalarla da ortaya konulmuştur. Yapılan araştırmalardan birinde her 5 kişiden 3’ünde kamburluk sorunu olduğu ortaya konmuştur.
 
Duruş Bozuklukları Neden Artıyor?
 
- Modern yaşam koşulları, günlük hayat içindeki koşuşturmaca,
 
- Yerçekiminde etkisi,
 
- Çok küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak,
 
- Çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan okul sıralarında oturması,
 
- Evde masa başında çalışırken ya da elektronik oyunlar oynarken sürekli hatalı oturuşlar sergilenmesi.
 
Bu pozisyonların büyük çoğunluğunda sırtımız öne doğru eğilmiş pozisyondadır bu durum kamburluğun neden en sık görülen duruş bozukluğu olduğunu açıklamaktadır. Duruş bozuklukları için önlem alırken yerçekiminin süre gelen etkisi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Alınacak tedbirlerin günlük hayatın her anına yayılması ve çocukların bu konudaki bilgi seviyesinin arttırılması gerekmektedir.
 
Duruş Bozukluklarında Temel Şikayetler
 
Duruş bozuklukluğu sorunu olan kişilerin ilk şikayetleri görülme yaşı kaç olursa olsun sırt ve omuzlarda görülen ağrı ya da gerginliktir. Örneğin kamburluk sorununda öne doğru eğilmiş olan omurgayı dengede tutmak için normalden daha fazla uğraş veren kaslarımız yorulur ve dinlenme fırsatı bulamazlar. Kaslarımızda meydana gelen aşırı yorgunluk ve eklemlerin aşırı yüklenmesi ağrı ve gerginlik gibi şikayetlerin oluşmasına neden olur. Literatürde ağrı ve gerginlik şikayetinin gün geçtikçe yoğunlaşacağı ve beraberinde uyuşma karıncalanma gibi belirtilerin de görülebileceği ifade edilmektedir. İleri derecede duruş bozukluğu sorunu olan kişilerden bazen sorunun çözümü için cerrahiye kadar gidilmektedir.
 
Duruş Bozukluğu İçin Ne Zaman Tedbir Alınmalıdır?
 
Duruş bozukluğu sıklıkla çocukluk çağında dikkatli annelerin gözlemi sonucunda fark edilmektedir. Eğer sorun gözden kaçmış ise çocuk çoğu zaman sırt ya da bel ağrısından şikayet ederek bu soruna işaret eder. Şikayetler genellikle hareket etmekle azalan hareketsiz kalmak ya da vücudu zorlayan aktivitelerde artan karakterdedir. Sorunun fark edildiği ilk andan itibaren tedbir alınmalıdır, tedbir almakta gecikilen her anın duruş bozukluğunun etkilerini arttıracağı unutulmamalıdır. Duruş bozukluğu olan bir çocuk önlem alınmadığında ilerleyen zamanda duruş bozukluğu olan bir genç nihayetinde duruş bozukluğu olan bir yetişkin olarak hayatına devam edecektir.
 
 

  • Suan 3,5/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,5/5 (Toplam 59 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi