Bebeğinizin uykusu nasıl?
Bebeğiniz uyuyor. İlk çocuğunuz ve onu her şeyden sakınıyorsunuz. Peki gece uyanmaları, acıkmalar, bunların hepsi normal mi? |
Özellikle yeni anne-baba olduysanız, bir süreliğine uykunuza veda etmek zorundasınız. Üstelik ilk zamanlarda muhtemelen panikleyecek, bebeğinizin düzenli nefes alıp almadığını kontrol etmek için defalarca yatağınızdan kalkacaksınız.
Sizi biraz olsun rahatlatmak amacıyla annelerin bu konuda en sık sorduğu soruları cevaplarıyla derleyelim istedik.
1. Bebeğimi sırtüstü mü uyutmalıyım?
Uzmanların tavisyesi bebeklerin uyutulurken sırtüstü, ya da yanları üzerine yatırılması gerektiği doğrultusunda. Bebeğinizin yaşı biraz büyüyüp de dönmeyi başarabildiği zaman, en iyi uyuma pozisyonu bebeğin kendisini rahat hissettiği pozisyon olacaktır.
2. Bebeğimin gece boyunca uyumasını nasıl sağlarım?
3. Bebeğimin uyku düzenini değiştirmem mümkün mü?
Bebeklerin uyku düzeni genellikle yetişkinlerinkinden farklıdır. Eğer bebeğiniz gece kuşuysa, bebeğinizin uyku düzenini kendinizinkine yaklaştırmak için uygulayabileceğiniz bazı stratejiler var: İşe, uyanık olduğu zamanı kademeli olarak artırarak başlayın. Bunu yapmanın bir yolu, bebeğinizi gün içerisinde daha çok kucağınızda taşımaktır. Ayrıca daha sık beslemek ve akşamları da az ve sık beslemek bebeğin gece daha uzun bir periyod boyunca uyumasını sağlayabilir.
4. Bebeğim uykulu. Onu beslemek için nasıl uyandırabilirim?
Yenidoğan çok uykulu olduğunda, ihtiyaç duyduğu halde, bu ihtiyacının altında beslenebilir. Ne kadar az beslenirse, uykusu da o denli artar ve bu durum bir kısır döngü halini alır. Özellikle ilk haftalarda bebeğinizin açlık işaretlerini izlemek son derece önemlidir. Onun, onu görebildiğiniz ve duyabildiğiniz bir yerde dinlenmesini sağlayın. Biraz kıpırdanmaya başlayıp, minik sesler çıkarttığında ve ellerini ağzına getirdiğinde, besleme için iyi bir zamandır. Bezi dışında, giysilerini çıkarın. Bebeğin anneyle cilt temasında olması, bebeğin beslenmek için uyanık kalmasına yardımcı olur.
5. Emzirilen bebeklerin çoğunlukla gece kuşu olduğu doğru mu?
Bazı araştırmalar, anne sütüyle beslenen bebeklerin, mamayla beslenenlere oranla daha sık uyandıklarını gösteriyor. Bebeklerin gece uyanma sebeplerinden biri beslenmek. Aldıkları kalorinin yaklaşık üçte birini bu gece beslenmeleri sırasında kaybediyorlar. Yenidoğanın midesi çok küçüktür -yaklaşık kendi yumruğu kadar- ve fazla miktarda sütü tutamaz. Anne sütü hazmı hızlandırdığından, bebekler daha sık beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Sık beslenmenin, ani bebek ölümü sendromu riskini azaltma ve annenin doğurganlığını kontrol etmek gibi başka yararları da vardır.
6. Uyku eğitimi: Bebeğim için uygun olan bir yöntem var mı?
Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın, başarınız, seçtiğiniz yaklaşıma olan güveninize, bu yöntemin size verdiği rahatlık duygusuna ve bebeğinizle olan uyumuna bağlıdır. Eğer bebeğinizin ihtiyaçlarına cevap veriyorsanız, o da sizin sakin ve güvenli mesajınıza cevap verir ve kendi kendine uykuya dalabilir.
7. Bebeğimin gerçekten de gece beslenmesine ihtiyacı var mı?
Çoğu bebek ihtiyacı olan besleyenleri gece beslenmesi sırasında alırlar. Eğer bebeğiniz 6 haftalıktan daha büyükse, sağlıklıysa ve normal bir şekilde kilo alıyorsa, bebeğinizi beslemek için gece uyandırmasanız da olur.
Yorumlar Sende Yaz
Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.