Prematüre bebekler daha çok bakım istiyor.
Bilim adamları 29 ve 33′üncü haftalar arasında doğan prematüre bebeklerin 5 yaşına dek doktor gözetiminde tutulmasını tavsiye ediyorlar. |
Hepimizinde bildiği gibi hamilelik 40 haftalık bir süreçten oluşuyor. Ancak bir çok bebek kırk haftayı tamamlamadan doğuyor, yada anne karnından çıkarılması gerekiyor. Bu bebekler ” prematüre diğer bir adıyla ” erken doğan ” diye adlandırılıyor. Bu bebeklerde erken doğumun getirdiği bazı fiziksel rahatsızlıklar, ya da çocukluk çağında öğrenme güçlükleri kendini gösterebiliyor. Ama bunlar sadece bir ihtimal. Bilim adamları zamanında doğan 400 bebekle , 33. haftadan önce doğan 1800 bebeği karşılaştırdıklarında erken doğan bebeklerin normal zamanda doğan bebeklere göre daha uzun bir bakım gerektirdikleri sonucuna varıldı.
Günümüzde bir çok prematüre bebeğin hayatta kalma süresi ve klinik bakımı dünya genelinde arttırılsada yine de fiziksel veya mental gelişimlerinde gerilikler görülebiliyor.Paris’te bir üniversitede görevli araştırmacılar, prematüre bebeklerin en az 5 yaşına kadar düzenli olarak fiziksel sağlık ve anlama ile hafıza testlerinden geçirilmeleri gerektiği sonucuna varmışlar. 28 haftadan önce doğan bebeklerde % 49 gibi bir oranla zihinsel yada fiziksel bozukluklar görülebiliyor ama asıl sorun özellikle 29 ve 33′üncü haftalarda doğanlarda görülüyor.Bu bebeklerin eğitimleri de çok önemli ancak eğitim süreçleri için maddi güç oldukça önemli. Bu nedenle bu çocuklara sahip ailelere devlet desteğinin olması gerekli. Özellikle okul çağından önce bir hazırlık ğitimi döneminden geçmeleri oldukça önemli.
Bu nedenle erken doğanların öğrenme ve anlama yetilerinin nasıl geliştiğinin beş yaşına dek çok sıkı takibinin yapılması öneriliyor.
Yorumlar Sende Yaz
Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.