
Erkek kısırlığı
![]() |
Erkek kısırlığında doğumsal veya sonradan ortaya çıkan nedenler rol oynayabilir. |
Doğrudan testis ile ilgili etkenlerin yanı sıra, hormonal nedenler, semenin dışarıya ulaşmasındaki engeller erkek kısırlığına yol açabilirler. Erkek kısırlığı, çiftlerin 1/3 ile ¼’ünde kısırlıktan sorumludur. Erkeğin değerlendirilmesi kolay ve ucuz olduğundan, çocuk isteği olan çiftlerde ilk yapılması gereken değerlendirme semen tetkiki olmalıdır.
Erkekte inmemiş testisler, geçirilmiş fıtık ameliyatı, çocuklukta geçirilmiş testis travmaları, kabakulak ve buna bağlı yumurtalık iltihabı ilk akla gelen kısırlık nedenleridir. Varikosel olarak adlandırılan, testislerin toplardamarlarındaki genişlemeler de önemli bir kısırlık nedenidir.
Spermiogram olarak adlandırılan meni muayenesi, ilk yapılması gereken tetkiklerdendir. Normal bir tetkikte miktar en az 2 ml, sayı ml.de en az 20 milyon olmalı, hareketli sperm oranı %50’yi aşmalıdır. Bunların yanı sıra spermlerin şekli de önemlidir.
Spermlerle ilgili hafif bozukluklarda ilk tedavi seçeneği olarak aşılama (intrauterin inseminasyon) uygulanmakta, daha ağır problemlerde ise tüp bebek veya mikroinjeksiyon tercih edilmektedir. Varikosel gibi bir problem saptandığında ise cerrahi tedavi ile sonuç alınabilmektedir.
Yorumlar Sende Yaz
Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.