Çocuklarda Kabızlık Sorununu Önemseyin
Kabızlık çocularda sık görülen ve anne babaların ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olan bir rahatsızlıktır. |
Tedavi edilmeyen kabızlık kalın bağırsak hastalarıklarına zemin hazırlamaktadır. Kabızlık, çocuklarda dışkılama sıklığı ne olursa olsun, dışkının katı olması şeklinde tanımlanmaktadır. Bu hastalarda sebep hormonal ve metabolik bozukluklar, bağırsaklarların sinirsel bozuklukları, başka nedenlerden dolayı kullanılan ilaçlar olabilse de, en sık sebep fonksiyonel kabızlıktır. Fonksiyonel kabızlıkta altta yatan başka bir neden bulunmamaktadır.
Çocuğun haftada üçten daha az sayıda tuvalete çıkması,
Çocuğun her dört tuvalete gidişinden birinde ağrı çekmesi veya aşırı biçimde ıkınması,
Tanı bu belirtilerden bir veya bir kaçının olması ile konulmaktadır. Ancak durumu fonksiyonel kabızlık olarak adlandırabilmek için diğer sebeplerin elenmesi gerekir.
Altta yatan sebep bulunursa o doğrultuda tedavi gerçekleştirilmelidir. Başka bir neden bulunmayan fonksiyonel kabızlıkla başa çıkabilmek için çocuğun normal bir şekilde tuvalete çıkabilmesini sağlamak, ağrıyı önlemek ve bir bağırsak düzeni oluşturmak önemlidir. Bu amaçla şurup, ağrı kesici krem ve fitil olmak üzere 3 ilaçtan yararlanılır. İlk 5-10 günde kullanılan fitil veya lavmanın amacı, başlangıçta çocuğu konforlu bir şekilde unuttuğu tuvalete gitme hissine yeniden alıştırmaktır. Fitil veya lavman duruma göre 5-10 gün kullanılır ve sonra kesilir. Alışkanlık yapmaz, aksine tedavi aksatıldığı zaman kabızlık alışkanlık haline gelmiş olur. Kabızlık tedavisinde kullanılan şurup da önerilen dozlarda kullanıldığı takdirde yan etki yapmaz.
Kuruyemiş, asitli içecekler, günde bir bardaktan fazla süt, beyaz undan yapılan ekmek, makarna ve pirinç, çikolata, muz, şeftali ve nar tedavi sürecinde çocuğunuz için yasaklı gıdalardır. Özellikle tüketilmesi gereken besinler ise; kepek ekmeği, yulaf unu ile yapılan çorba veya muhallebi, sebze yemekleri, kayısı, incir, probiyotik yoğurtlar şeklinde sıralanabilir.
Durum ileri yaşlarda cerrahi tedaviye kadar gidebilir
Yorumlar Sende Yaz
Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.