Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Stres Çocuklarda Hipertansiyonu Tetikliyor

Stres Çocuklarda Hipertansiyonu Tetikliyor Günümüzün sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları, küçük bebeklerde dahi yüksek tansiyonu tetikleyebiliyor.

Hipertansiyonun şikayetlerini anlatamayacak kadar küçük bebeklerde huzursuzluk, aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Resmiye Beşikçi, sınav stresi gibi aşırı heyecanların da çocuklarda hipertansiyona neden olabildiğini söyledi.
 

Yüksek tansiyon bilinenin aksine sadece yetişkinleri etkilemiyor. Yenidoğan döneminden itibaren her yaşta yüksek tansiyon görülebilirken çocuklardaki hipertansiyon doğumsal olan bazı durumlar dışında aynı erişkinlerde olduğu gibi bir çok sebebi olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Resmiye Beşikçi, “Hipertansiyon vücuttaki tüm damar sisteminin duvar yapısını bozarak, aynı erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda önemli sonuçlara yol açabilir” dedi. Dr. Beşikçi, çocukluk çağında hipertansiyon nedenlerini şöyle sıraladı;

 

Böbrek hastalıklarında, böbreğin kendi dokusu ile ilgili doğuştan ya da sonradan olan hastalıklarda, ya da böbreğin atardamarı veya toplardamarı ile ilgili sorunlarda,

 

Kalp ve damar sistemiyle ilgili en çok ana atardamarın doğumsal ya da sonradan olan darlıklarında,

 
Böbrek üstü bezi, tiroid ve paratroid bezinin çalışması ile ilgili olan hormonal rahatsızlıklarda,
 

Beyin kanaması, beyin tümörü, enfeksiyonu veya travması gibi nörolojik sorunlarda,

 
Steroid gibi bazı ilaçların kullanımı sırasında,
 

Total kan volümünün arttığı, kandaki sodyum miktarının arttığı durumlarda çocuklarda tansiyon yüksekliği görülebilir.

 
Bu belirtilere dikkat!
 

Şikayetlerini ifade edemeyecek küçük bebeklerde hipertansiyon belirtilerini huzursuzluk, sebepsiz aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma, beslenme güçlüğü olarak sıralayan Dr. Beşikçi, daha büyük çocuklarda ise baş ağrısı, yüz kızarıklığı, görme keskinliğinde azalma, çabuk yorulma, çarpıntı, egzersizle bacaklarda ağrı, nefes nefese kalma gibi şikayetlerin hipertansiyona işaret olduğunu dile getirdi. Dr. Beşikçi, çocukluk çağında hipertansiyonun hiçbir belirti göstermeden de gelişebileceğini hatırlattı.

 
Televizyon obeziteye, obezite hipertansiyona neden oluyor
 

Günlük hayattaki heyecanlarımız gibi televizyonda da heyecan yaratacak bir program izlendiğinde o sırada geçici tansiyon yükselmeleri olabildiğini ve bunun normal bir durum olduğunu dile getiren Dr. Beşikçi, uzun süreli televizyon izlemenin dolaylı olarak hipertansiyonu kolaylaştırabileceğini belirtti.

Hareketsizlik ve televizyon karşısında sürekli yemek yeme alışkanlığının günümüzde giderek artan bir sıklıkla erken yaşlarda obeziteye sebep olduğunu söyleyen Dr. Beşikçi, bunun sonuçlarından biri olarak hipertansiyonun bu aşırı kilolu hareketsiz çocuklarda artık daha sıklıkla görüldüğünü belirtti.

 
Sınav stresi
 

Sınav stresi ya da günlük hayatta gelişen başka stresler, ani korku, heyecan, sevinç gibi duygusal durum değişikliklerinde kan basıncında değişiklikler olduğunu söyleyen Dr. Beşikçi, “Bunlar kişiye zarar vermeyen günlük normal dalgalanmalardır. Ancak bir çocuğun daha önceden farkedilmemiş bir hipertansiyonu varsa böyle bir durumda çok daha fazla tansiyon yükselmeleri olup, ani gelişen üzücü komplikasyonları ortaya çıkabilir” dedi. Dr. Beşikçi, hipertansiyonun belirti vermeden varolabileceğini hatırlatarak çocukların her muayenesinde uygun koşullarda tansiyon ölçümü yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 
Doğru ölçüm önemli
 

Çocukluk çağında erişkinlerde olduğu gibi hipertansiyon sınırı olarak tek bir değer söylemek mümkün olmadığını anlatan Dr. Beşikçi, her yaş ve cins için normal kabul edilen tansiyon ölçüm değerlerinin farklı olduğunu söyleyerek, “Örneğin 5 yaşında bir çocukta 115 / 70 mmHg’nın üzeri yüksek tansiyon kabul edilmekteyken 1 günlük bir bebekte 80/50 mmHg ölçülen bir değer hipertansiyonu gösterebilmektedir. Bu nedenle bir bebek ya da çocukta ölçülen kan basıncının mutlaka bir uzman hekim tarafından her yaşa göre olan normal kan basıncı eğrilerine göre değerlendirilmesi gereklidir” dedi. Doğru ölçüm yapılmasının önemine değinen Dr. Beşikçi, “Her çocuğun kol ölçüsüne uygun manşon ile bebeklerin ağlamadığı sakin bir anda, büyük çocukların da mümkün olduğunca rahat oldukları bir sırada kan basıncı ölçümü deneyimli hemşire ya da hekim tarafından yapılmalıdır. Yüksek ölçülmekte ise farklı zamanlarda bir kaç kez daha ölçüm yapılmalıdır” diye konuştu.

 
 

  • Suan 3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3/5 (Toplam 28 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi