Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çalışan Kadınlar Doğumdan Sonra 5-6 Ay Ücretsiz İzin Kullanmayı Tercih Ediyor

Çalışan Kadınlar Doğumdan Sonra 5-6 Ay Ücretsiz İzin Kullanmayı Tercih Ediyor Çalışma hayatında annelik...

 
PwC İnsan Kaynakları Danışmanlığı ile Yenibiris.com’un ortaklaşa gerçekleştirdiği “Çalışma Hayatında Annelik” araştırmasına göre, kadın çalışanların yüzde 50’den fazlası doğum sonrasında 5- 6 ay süreyle ücretsiz izin kullanmayı tercih ederken, yaklaşık yüzde 15’i, yasal olarak belirlenmiş 6 aylık maksimum sürenin yetersiz olduğunu ve bebek en azından 1 yaşına gelene kadar ücretsiz izin alınması gerektiğini düşünüyor.
 

PwC İnsan Kaynakları Danışmanlığı ve Yenibiris.com işbirliğiyle düzenlenen “Çalışma Hayatında Annelik” anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Kurumlarda çalışan kadınlara doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında ne gibi haklar veriliyor, ne gibi uygulamalar var, çalışan annelerin kurumlardan beklenti ve öncelikleri neler gibi sorulara yanıt bulmayı amaçlayan araştırma, 155 kurumun ve 864 kadın katılımcının iki farklı ankette beyan ettikleri bilgiler doğrultusunda hazırlandı. Hazırlanan rapora göre, kadınlar yasal doğum izni süresini yetersiz buluyor. Kadın çalışanlar, özellikle olağan dışı (çocuğun okuldan alınması – bırakılması, hastalık, bakıcının rahatsızlanması gibi) durumlar oluştuğunda başta yöneticileri olmak üzere kurumlardan “anlayış” ve “hoşgörü” bekliyorlar.

 

“Çalışma Hayatında Annelik” anketini yanıtlayan kadın çalışanların yüzde 82’sini çocuk sahibi olan veya çocuk bekleyen anneler oluşturdu. Çocuk sahibi olanların yüzde 75’inden fazlası ise 6 yaşından küçük çocuk sahibi.

 

PwC Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı Kıdemli Müdürü Murat Karakaş, anketle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren kurumların annelere yönelik uygulamalarını anlamak, bununla birlikte çalışanların da beklenti ve önceliklerini belirleyerek kurumlara, çalışanlara, derneklere ve kamuya ışık tutabilecek, güvenilir, objektif, kapsamlı ve güncel bir kaynak oluşturmaktır.”

 

PwC Türkiye Denetim Hizmetleri Ortağı ve “Women at PwC” Türkiye Lideri Beste Gücümen ise şu yorumda bulundu: “Yeteneği elinde tutmanın öneminin farkında olan, iş dünyasının öncü şirketlerinin kadın yeteneklerin iş hayatından çıkmamasını sağlayacak çözümler için farklı programlar yürütmeye başladıklarını görüyoruz. Bu programlar arasında, alt düzeydeki kadınlara ilham verebilecek üst düzey yönetici kadınların mentorluk-koçluk yapması, çalışma saatlerinde ve koşullarında esneklik, evden çalışma imkânı gibi uygulamalar yer alıyor. Bununla birlikte PwC’nin araştırmasında bunların yüzde 16 gibi bir oranda uygulandığı görülüyor; esnekliği destekleyen ve kadınların ne zaman nerede isterlerse çalışmalarını sağlayacak ileri teknoloji iletişim araçlarının kullanılması çözümün önemli bir parçası.”

 
Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz ise araştırma ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Kurumların kendi uygulamalarını, çalışanların beklentileri ve diğer kurum uygulamaları ile karşılaştırabilmesi ve bu unsurlardaki gelişme, iyileştirme alanlarını belirleyebilmesi için veri sağlamayı amaçladığımız raporumuzun, tüm yararlanıcılar için faydalı olmasını umuyoruz.”
 
 

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 31 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi