Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çocuklarda Omurga Eğriliğine Yakın Takip Şart!

 Çocuklarda Omurga Eğriliğine Yakın Takip Şart! Omurga eğrilikleri, ergenlik dönemindeki çocukların yaklaşık yüzde 2-3’ünde görülmektedir.

Skolyoz adı verilen yana doğru eğilme hastalığının yakın takip döneminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Bayındır Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Doç Dr. Oğuz Karaeminoğulları, ailelerin çocukların büyüme döneminde omurga eğriliklerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Omurga eğriliklerinde ailesel bir yatkınlık vardır ve kızları erkeklere göre daha fazla etkiler. En sık çocukluk çağının ortasında veya geç döneminde hızlı büyüme atağı sırasında gelişir. İleri derecede skolyoz kalbe, akciğere ve diğer iç organlara baskı yapabilmektedir. Solunumsal ve kardiyovasküler fonksiyonlar açısından erken tanı ve tedavi önem taşımaktadır.

Skolyozlu çocuklarda tedavi seçimini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında çocuğun yaşı, eğriliğin derecesi, omurganın gelişimi ve hastanın ve ailenin tercihleri ilk başı çekmektedir.

Çocuklarda skolyozun tedavisinde değişik yöntemler vardır. Bunlar gözlem, egzersiz, korse tedavisi ve cerrahidir. Uygun tedavi skolyozun derecesine veya ciddiyetine göre belirlenir. Belli periyotlarla yapılan muayene ve röntgen tetkikleri skolyozun ilerleyip ilerlemediğini gösterir. Belli bir dereceden daha küçük olan eğrilikler egzersizle veya korse ile tedavi edilebilir. Hızla ilerleme gösteren veya belli bir derecenin üzerindeki eğrilikler için cerrahi tedavi gerekebilir. Eğriliğin derecesi azsa ve çocuğun büyümesi tamamlanmışsa gözlem ve takipten başka bir tedaviye gerek yoktur. Eğrilik ilerliyor ve çocuk hızla büyüyorsa; egzersiz veya korse tedavisi ya da cerrahi tedavi planlanabilir.

Adams öne eğilme testi, omurga eğriliğini ortaya çıkarıyor.

Adams öne eğilme testi kaburgalardaki çıkıntıların veya omurgadaki değişikliklerin değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Bu testte hasta havuza atlar şekilde ayakta durur pozisyondan bel hizasında öne doğru eğilir. Skolyoz düşündürtecek bulgusu olanlar mutlaka ortopedi muayenesi olmalıdır.

Skolyozun en sık karşılaşılan belirtileri:
 
Eşit olmayan (asimetrik) omuzlar
Eşit olmayan (asimetrik) kalçalar
Asimetrik göğüsler (kızlarda) ve meme başları (erkeklerde)
Omuzlarda sivrileşme veya kanat şekli
Bir tarafa eğilme

Omurganın bir tarafında, sırtta yumru veya tümsek şeklinde kabarıklık.Özellikle hasta öne doğru eğildiğinde daha belirgin hale gelir.

 
 

  • Suan 3,3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,3/5 (Toplam 38 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi