Anne Sütünden Vazgeçmeyin!
“Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü, bebek daha anne karnında iken onu besleyen, kana en çok benzeyen besindir.” İbni Sina (980-1037) |
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiçbir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Anne sütü mükemmel bir besin içeriğine sahiptir, kolay hazmedilir, bebeği hastalıklardan korur, mikropsuzdur, ilk 4-5 gün gelen “kolostrum” adını verdiğimiz ağız sütü bebeğin bağırsaklarını kaplayarak mikroplardan korur, bağışıklığın oluşması için gerekli tüm maddelerin trasferi kolostrum sayesinde olmaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ileri yaşlarda alerji, kanser, multipskleroz, ateroskleroz vb hastalıklar gibi süregelen sorunlara daha az rastlanmaktadır. Ülkemizde annelerin %99’u doğum sırasında emzirmeye isteklidir fakat yapılan çalışmalarda tek başına anne sütü alma oranı 1. ayın sonunda % 56,4. ayın sonunda %’9 olduğu görülmektedir.
Yeni doğan bebek mümkünse doğduktan sonra ilk yarım saatte annesinin memesini emmelidir. Daha sonra bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bu dönemde saatli emzirme programı uygulamaya çalışmak doğru değildir, ilk bir ayda bebeğin 4 saatten fazla aç kalmasına izin verilmemelidir. Her bebeğin anne emme süresi aynı değildir bir memede 15 – 20 dk emmesi uygundur. Bu süre bazı bebeklerde daha uzun olabilir fakat bir saatten uzun süre memede kalıyorsa bu bir sorun olduğunun göstergesidir.
Emzirme esnasında bebek bir memeyi emiyor ve emme 15 – 20 dk’dan fazla sürmeye başladı ise diğer memeye geçilebilir. Bunun yanında bebek tek memeyi emip doyabilir ve uykuya dalabilir bu durumda bir sonraki emzirmeye diğer göğüsten başlanmalıdır. Emzirmede sık yapılan hataya gelince günde 6 defadan az emzirme, bebeğe özellikle ilk günlerde su, şekerli su, formüla mama, süt ile destek olma, biberon ve ya emzik kullanma annede duygusal yorgunluk, uykusuzluk, iyi beslenememesidir.
“Sütüm iyi değil” veya “yeterli sütüm yok” veya “bebeğim artık emmek istemiyor” oldukça sık duyduğumuz cümlelerdir. Emzirme ile ilgili olan sorunlar genelde geçicidir. Bir çok hasta anne bebeğini hiçbir sakınca olmadan emzirebilir. Örneğin üs tsolunum yolu enfeksiyonu geçiren annenin bebeğini emzirmesinde sakınca yoktur. Aksine bu durumda annenin emzirmesi hastalık sırasında vücudunda yapılan antikorları bebeğe vermesi açısından koruyucudur. Bebekler hastalandıklarında bir çok besini reddederken anne sütünü kolayca alırlar, bu nedene hastalanan bebekleri özellikle annelerinden ayırmamaya özen göstermek ve anneleri emzirmeye teşvik etmek gerekir. Bebekteki orta kulak iltihabı, burun tıkanıklığı, ağzındaki pamukçuk veya diş çıkarmadan dolayı acıması memeyi reddetmesine neden olabilir, anneden ayrılma yeni bir bakıcı veya sık bakıcı değiştirmek aile düzeninde değişiklik annenin adet görmesi veya annenin kokusundaki değişiklikte bebeğin memeyi reddetmesine neden olabilir. Anne sütü ile beslenme sonrası anne için kolaydır, emzirme doğum sonrası kanamayı azaltır ve rahimin küçülmemsine yardımcı olur, emziren annelerde meme kistleri, kanseri ve yumurtalık kanserinin bazı türleri daha az görülür, anne daha kolay kilo verir. Toplumda anne sütü sadece ilk altı ay faydalı olduğu daha sonra bebeğin annesinin faydasız olduğu görüşü oldukça yaygındır.
Bu oldukça yanlış bir düşünce biçimidir. 2 yaşına kadar anne sütü alan bebeklerin ishal, zatüre ve benzeri hastalıklara yakalanmalarında hastaneye yatış oranlarının anne sütü almayanlara göre çok daha düşük olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 6. aydan sonra başlanmasının uygun besin takviyeleriyle 2 yaşına kadar devam etmesini önermektedir.
Yorumlar Sende Yaz
Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.