Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Plastik Biberonlar Tehlike Saçıyor!

Plastik Biberonlar Tehlike Saçıyor! ABD, Kanada, Fransa, Dani-marka gibi dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durduruldu ama ülkemizde hala kullanılıyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, başta Amerika, Kanada, Fransa, Danimarka olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan kimyasal içeren biberon ve plastik ürünlerin, bağışıklık sistemi bozukluklara, nörolojik sorunlara, obezite, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekti.

 

TEB Genel Sekreteri Özgür Özel yaptığı yazılı açıklamada, üretimi durdurulan BPA adlı kimyasal maddeyi içeren biberon ve plastiklerin zararlarına değindi. Özel, Türkiye’de de üretilen ve satışa sunulan biberonların büyük kısmında birçok hastalığa neden olan ve bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir kimyasal madde kullanıldığının ortaya çıktığını belirterek, “Başta Amerika, Kanada, Fransa, Danimarka olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan bu kimyasalı içeren biberon ve plastik ürünler, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açıyor ve bunun yanında gelişim çağındaki çocukların ve özellikle bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

 
Üretim durdurulmalı
 

Açıklamada, Amerikan Federal Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve AvrupaGıda Güvenliği Ajansı’nın (EFSA) yabancı üreticilerle yaptıkları görüşmeler sonucunda hazırladıkları rapora göre, özellikle bebekler üzerinde ölümcül tehlike arz eden BPA maddesi içeren biberonların ve plastik ürünlerin üretiminin 2010 yılı sonuna kadar, stoklarda olan ürünlerin ise 2012 yılı sonuna kadar satılabileceğinin bilgisinin verildiği kaydedildi. Açıklamada, söz konusu kimyasalın kullanılmasının tüm ülkelerde yasaklanmasını isteyen EFSA’nın ise, Avrupa Komisyonu’yla ortak hareket ederek, ürünlerin acilen pazardan toplatılmasını sağlayacağını açıkladığı paylaşıldı. Açıklamada öte yandan Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Eczacılık Grubu’na (PGEU) gönderdiği yazıyla bu konunun eczacıların gündemlerine almasını ve tüm diğer paydaşların birlikte hareket etmesini önerdiği belirtildi.

 
Her 10 biberonun 9’unda bu madde bulunuyor
 

Açıklamada, plastik maddeleri daha dayanıklı hale getirmek için, biberonlarda, sert plastiklerde ve ev gereçlerinde kullanılan BPA maddesinin, Türkiye’de hala birçok maddenin üretiminde kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Ancak, insan sağlığında son derece büyük maddenin üretiminde olabilen bu kimyasalın özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde büyük sağlık problemlerine neden olduğu bilgisi verilen açıklamada, yapılan araştırmalara göre; FDA’nın izin verdiği BPA oranının 10 kat daha azının bile çocuklara zararlı olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi. Açıklamada, “ABD’de yetişkinlerin yüzde 93’ünün kanında BPA bulunuyor. Her 10 biberonun 9’unda bu madde bulunuyor” denildi.

 
Bpa’nin bulunduğu yerler
 

Açıklamada, piyasadaki biberonların çoğunun, Bisfenol A içeren polikarbonattan üretildiği, Bisfenol A’nın, biberonun içindeki sıvıya geçebilen, hormon sistemine zarar verici bir kimyasal olduğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:
“Biberonun ambalajındaki PC7 yazısı ya da geri dönüşüm üçgeni içindeki 7 rakamı, ürünün içeriğinde polikarbonat kullanıldığını belirtiyor. Bebek biberonlarının yanında su şişelerinde, tıbbi cihazlarda, spor ekipmanlarında, damacanalarda, saklama kaplarında, plastik bardaklarda gibi pek çok üründe bulunuyor. Dünyanın tartıştığı ve bir bir yasakladığı bu kimyasalı içeren ürünlerin üretiminin bir an önce durdurulmasını istiyor ve gerekli yasal zeminin oluşturulması konusunda yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz.”

 
 

  • Suan 2,8/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,8/5 (Toplam 32 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi