Alt Islatma Kaç Yaşına Kadar Normal?
Çocuğun yatağını ıslatması, 2,5 - 3 yaşına kadar hatta bazı çocuklarda 5 yaşına kadar devam edebilir. |
Bu yaştan sonra çocuk sürekli yatağını ıslatıyorsa tehlike çanları çalmaya başlar. Pedagog Emine Eraslan, çocukların alt ıslatma sebeplerini ve bu sorunun çözümünü anlatıyor.
Zamanından önce veya çok baskılı tuvalet eğitimi verilmesi, enüresis (alt ıslatma) oluşumunun en sık rastlanan nedenidir. Aşırı temiz, titiz, düzenli annenin baskılı tuvalet eğitimine karşı çocuğun tepkisini gösterir. Hiç tuvalet eğitimi verilmemesi de enüresise yol açabilir. Annenin aşırı koruyuculuğu, çocuğu uzun süre kendisine bağımlı tutumu, bilinçaltı isteği de çocuğu bebeksi kılar. Ailede, ölüm, ayrılık, geçimsizlik, hastalık, okul başarısızlığı gibi yaşam olaylarının yarattığı kaygılar, çocukların davranışlarına enüresis şeklinde yansıyabilir. Enüresis çocuğun sosyal uyumunu, aile ile ilişkilerini, bütünüyle ruh sağlığını etkileyen bir bozukluktur. Tedavi edilmezse çoğu kez ergenlik yaşlarına kadar, %1 oranında da erişkin çağa kadar devam eder.
Çocuk Altını Neden Islatır?
Tuvalet eğitimindeki hatalı tutumlar altını ıslatma nedeni olabilir. Özellikle tuvalet eğitimine erken başlanması ve çocuğun bu işteki başarısızlığa takılıp kalması rol oynar.
Çocuğun idrar kaçırmalarına aşırı tepki gösterilmesi de başarısızlık korkusuyla gece altını ıslatmaya neden olabilir.
Aşırı disiplin altındaki ve sıkıntılı çocuklarda idrar kesesi kasılır ve tutabileceği idrar miktarı azalır. Bu da idrar kaçırmayı kolaylaştırır.
Yeni bir kardeşin doğması, çocuğun ilgiyi tekrar üzerinde toplayabilmek için kardeşine özenerek altını ıslatmasına neden olabilir.
Bir süre hastanede kalma, anneden ayrılma, yuva veya okuldaki stresler de gece altını ıslatma nedenlerindendir.
Peki, Ne Yapmalı?
Öncelikle çocuğa destek olmak gerekir. Azarlama, utandırma ya da cezalandırma doğru değildir. Eskiden akşamları sulu şeyler verilmesinin gece altını ıslatmayı önleyeceğine inanılmaktaydı. Yapılan araştırmalar bunun bir yararı olmadığı gibi, kısıtlamaların gerilimi artırarak altını ıslatmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Çocuğu, gece tuvalete kaldırmak sorunu çözebilir. Özellikle çocuk uykudan 1,5 saat sonra uyandırılmalıdır. Çünkü altını ıslatmalar en çok uykunun bu döneminde olur. Çocuk uyandırılarak idrarı yaptırılır. Yarı uyur durumda idrar yapması ile yatağında uyurken yapması arasında eğitim bakımından pek fark yoktur. Başarılı olduğu zaman ödüllendirmek yararlı olabilir. Tüm çabanıza karşın sorunun üstesinden gelemezseniz, bir uzmanın görüşünü almalısınız.
Yorumlar Sende Yaz
Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.