Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Yeni Neslin Dişi Çürük!

Yeni Neslin Dişi Çürük! Diş Dostu Derneği Genel Sekreteri Selda Alemdar Dinçer, diş çürüklerinin önemli ve önlenebilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO), 2015 yılı için dünya genelinde problemli dişler için belirlediği oransal hedefin 12 yaş grubu çocuklarda ortalama 3 problemli diş olduğunu ifade eden Dinçer, yine WHO verilerine göre, problemli diş sayısı ortalamasının İngiltere’de 0.9, İspanya’da 1.1, Belçika’da 1.1, Fransa’da 1.9, Yunanistan’da 2.2, Türkiye’de ise 5-6 olduğunu vurguladı. WHO’nun tüm dünyada problemli dişler için verdiği 2015 yılı hedefini, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin şimdiden yakaladığını belirten Dinçer, şöyle konuştu: “Türk Diş Hekimleri Birliği verilerine göre, Türkiye’de 12 yaş grubunda nüfusun yüzde 84’ünün dişlerinde 5 ya da 6 çürük bulunuyor. Çocuklar ilk süt dişlerini çıkardıklarında, ağız sağlığı bakımına başlanmalı. Araştırmalara baktığımız zaman 2-7 yaş arasındaki çocukların sadece yüzde 18.8’inin diş hekimine gitmiş olduğunu görmekteyiz. Yine 2-7 yaş grubu çocuklar arasında dişlerini günde 1 kez fırçalayanların oranı yüzde 19.9 iken, hiç fırçalamayanların oranı yüzde 40 civarındadır. Diş sağlığını tam anlamıyla yaygınlaştırmada, okul ortamında çocuklarımızı bilinçlendirmek büyük önem taşıyor. Koruyucu bakım, yani çocuklara florid uygulamalar yapılması, yüksek risk grubunda olan çocuklara ise ek olarak yüzey örtücü uygulanması, çocukları diş çürüğünden korumaktadır. İsviçre ve İskandinav ülkelerinde okullarda bir diş hekimi bulunmaktadır. Ayrıca, aileler çocuklarına koruyucu uygulama yaptırmak zorundadır.”

Kişi başına düşen diş macunu kullanımı
 
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında sağlık harcamalarına en az bütçeyi Türkiye’nin ayırdığını, bunun yanı sıra AB ülkeleri arasında da ağız ve diş sağlığı bakımından iyi bir durumda olunmadığını anlatan Dinçer, Türkiye’de yıllık diş macunu kullanım oranının kişi başına halen 75 gram düzeyinde gerçekleştiğini, İskandinav ülkelerinde ise bu rakamın 400 grama ulaştığını bildirdi. Dernek olarak Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, sağlık işleri müdürlükleri ve il milli eğitim müdürlüklerinin destekleriyle bir proje hazırladıklarını belirten Dinçer, proje kapsamında 2006-2007 döneminde 5 bin 380 çocuğa koruyucu anlamda florid jel uygulaması yaptıklarını kaydetti. Bu yıl da toplam 10 bin çocuğu aynı uygulamasından geçirmeyi planladıklarını ifade eden Dinçer, 3 yıl sürecek proje sonucunda çocuklardaki diş çürüklerinde yüzde 70’lere varan iyileşme beklediklerini sözlerine ekledi.
 
 

  • Suan 3,3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,3/5 (Toplam 87 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi