Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Bebeğiniz İshal Olursa Yapılması Gerekenler

Bebeğiniz İshal Olursa Yapılması Gerekenler Ateş, kusma, sık ve sulu dışkı yapma gibi belirtilerle başlayan ishal, önlem alınmadığı takdirde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

 

Dünyada her yıl 5-6 milyon çocuk ishalden hayatını kaybediyor. Türkiye'de de 0-1 yaş grubu bebek ölümlerinin yüzde 24'ünü ishal vakaları oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerde daha az görülen ishal, gelişmemiş ülkelerdeki bebek ölümlerinin ise başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Örneğin gelişmemiş ülkeler arasında yer alan Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde 0-5 yaş grubu bebek ölümlerinde ishal vakalarının oranı yüzde 50'lere kadar çıkıyor.

Rakamlara bakılınca durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılıyor. Basit bir vaka olarak algılanmaması gereken ishal, özellikle haziran ayında sıcakların artmasıyla daha sık görülüyor, kasım ayına doğru ise azalıyor. Yaz aylarında ishal sorunu yaşayanların büyük çoğunluğu ise 6-24 aylık bebekler. Bunun en büyük nedeni de bebeğin katı gıdalara geçmesiyle olumsuz dış etkenlere karşı daha açık konuma gelmesi.

 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlanan ishal vakalarının görülme sıklığı ve nedenleri, toplumun sağlık koşullarına göre değişiyor. Ülkemizde görülen ishallerin başlıca nedeni de beden ve çevre temizliğine önem verilmemesinden kaynaklanan enfeksiyonlar. Bulaşma şekli ise dışkı ya da ağız temasıyla oluyor. Yani mikroplu yiyecekler yemek, mikroplu su içmek ya da mikroplu ellerle temas etmek enfeksiyonların kaynağı oluyor.
 
Ülkemizde bebeklerde görülen ishalin bir diğer nedeni de kullanılan antibiyotikler. Kullanılan antibiyotiğin dışkının oluşum ortamını değiştirmesinden dolayı bazı bakterilerin gelişmesi, antibiyotik yüzünden meydana gelen ishallerin en ciddi olanları arasında yer alıyor. Antibiyotik nedeniyle oluşan ishaller ilacın alınmasından 4-10 gün sonra ortaya çıkıyor. En tipik belirtileri karın krampları ve ateş. Çoğu zaman ilacın kullanımı bırakıldıktan sonra bu belirtiler ortadan kalksa da ishal ve susuzluk devam edebiliyor. Bu durumda ishal tedavisine daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor.
 
 
 

  • Suan 3,4/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,4/5 (Toplam 52 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi