Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Bebeğinize doğru bakıcı bulmanın kriterleri..

Bebeğinize doğru bakıcı bulmanın kriterleri.. Bakıcı ararken annenin bakıcıyı gözünün tutması yetmiyor. Dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var.

Doğum sonrası çok erken işe dönmemek, mümkün olduğunca annenin bebeğiyle zaman geçirmesi uzmanlara göre kesinlikle iyi bir şey. Artık gelişmiş ülkelerde doğum yapmış kadına ilk birkaç senesinde çok büyük destek veriliyor.

Bebeğine kendisi bakarak iki yaşına getiren annelerin doğru yolda olduğunu belirten uzmanlar, annenin bebeğiyle uzun süre birlikte olmasıyla kısa süre birlikte olmak zorunda kalmasının hem bebek hem de anne için çok şey fark ettirdiğini söylüyor. Ancak hem çalışıp hem de bebeğinin sağlıklı büyümesini isteyen annelerin tek şansı kalıyor; o a bakıcı. İdeal bakıcıyı bulmak ise hiç kolay değil.
 
Klinik Bebek Çocuk ve Genç Sağlığı Merkezi’nden psikolog, pedagog İnci Vural Kayaalp ile Dr. Gülnihal Şarman, doğru bakıcıyı bulmanın yollarıyla ilgili tüyolar verdi.
 
Çocuk için bakıcının önemi nedir?
 
Bir bakıcının varlığı, bebeğin gelişen kişiliğinde çok önemli bir rol oynar. Çocuğun hayatında bir bakıcının olması, duygusal olarak ona anne baba çocuk üçgeninden çıkma ve oradaki çatışmalardan uzaklaşma fırsatı verebilir.
 
Çocuk için işin bırakması doğru mu?
 
Çocuk için işi bırakmak çok iddialı bir öneri olabilir ama ideal olarak ilk bir sene annenin bakması çocuğun gelişimi için çok önemli. Çünkü bağlanmanın oluşacağı bu ilk yılda anne çocuğunu dördüncü ayda bir yabancıya bırakıp gideceğini bildiği zaman bu acıyla başa çıkabilmek için kendini tamamen bu duygulara teslim edememektedir. Bu duygularla baş çıkmak için daha stratejik çözümler buluyorlar.
 
Mesela bebeğin altını açma, yemek yedirme gibi çatışmalı konuları bakıcıya bırakıp çocuk ile sadece oyun oynamayı tercih ediyorlar. Ama çocuk için anne sadece eğlence kaynağı olmak zorunda değildir. Çocuğun kakasını temizlemek sembolik olarak çocuk için annenin onun her türlü kötü duygusu ve kötülüğü ile de baş edebileceğinin göstergesi olabilir mesela.
 
Bebek ne zaman bakıcıya bırakılmalı?
 
Anne bakıcı ile birlikte kalarak, bir kaç hafta çocuğu bu kişiye alıştırmalı. Kesinlikle bir gün önce tuttuğunuz bir kişiyle çocuğunuzu ertesi gün yalnız bırakmayın. Annenin en az dört ay çalışmaması daha uygun. Dört ayın sonunda anne - bebek iletişimi oturuyor. Annenin uzun saatler bebeği bırakması sonucu bebeğin aşırı bir yoksunluk içine düşmeyeceği biliniyor.
 
Peki bebeğin anneanne veya babaannenin bakımına bırakılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Anneanne ve babaanneler bakacağım dediğinde o zaman içim rahat ediyor. Bu bebek güvende diyorum. Bir anneanne ya da babaannenin bakımında hiçbir hata ve kötülük olmaz.
 
Bakıcıda nelere dikkat edilmeli?
 
Çocuğun dilinden anlıyor mu? Çocuğa yaklaşımı sevgi dolu mu?Çocukla oynayıp şakalaşabiliyor mu?
 
Gözlenmeli.Bebek ne kadar ufaksa bakıcının yaşı o kadar ileri olmalı. 30 yaş üzeri olması, tercih edilmeli. Çocuk gelişiminden anlamalı. Tuvalet eğitiminin ne zaman verilmesi gerektiğini, çocuğun dil gelişimini bilmeli. Bebeğin yaşına göre oyunlar oynayabilmeli.
Gerek şirket yoluyla gerekse diğer yollardan bulduğunuz bakıcının referanslarını değerlendirin, onlara telefon edin.

Bebeğin yanında, açık ortamda bile olsa sigara içmemeli. Ciddi bir tiryaki günde 20 sigara içiyor ve her sigaraya 3 - 5 dakika ayırıyorsa yaklaşık 1,5 saat bebeği gözlememiş oluyor.
 
İlkyardım çok önemli. Acil durumlarda sadece ateş düşürücü vermesi gerektiği, acil durumda ambulans çağırabileceği, en yakın hangi hastaneye gidebileceği bakıcıya söylenmeli. Çocuğun boğazına bir şey takılması durumunda ya da nefesinin tıkandığını düşündüğü durumda ne yapabileceğini bilmeli.
 
Katı besinlerin ufak çocuklara verilmeyeceğini, küçük küçük parçalara bölünmesi gerektiğini, yeni çiğnemeye başlayan çocuğun her an yanında olması gerektiğini mutlaka söyleyin.
 
Bebeğin bilinen bir hastalığı varsa hastalığın getirebileceği riskler bakıcıya çok iyi anlatılmalı. En az ortaokul mezunu olmalı
 
Bebeğin bakıcıya alışması için en az 15 gün bakıcının anne veya aile büyüğünün birlikte olması gerekir.
 
 

  • Suan 3,2/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,2/5 (Toplam 55 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi