Aileler Dikkat! 4 Yaş Çok Geç
Tuvalet eğitimi çocuk gelişiminde en önemli dönemlerden biridir. |
Çocuk henüz bilmediği, yabancı olduğu eğitim karşısında tepki verebilir. Çocuğun kişilik yapısının oluştuğu bu hassas döneme ailelerin dikkat etmesi gerekiyor. İleride kalıcı hasarlara neden olabilen tuvalet eğitimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmazaçıklıyor: “Tuvalet eğitiminde çocuğu her zaman özendirmek, cesaretlendirmek gerekir. Zorlama, ayıplama, cezalandırma gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Eğitim, ahlaki bir konuya dönüştürülmemeli.
Çocuklarla ilgili en önemli konuların başında gelen tuvalet eğitiminde ideal yaş ve doğru eğitim önemlidir.Çocuklarda tuvalet eğitimi için 2 yaş ve sonrasının daha uygun olduğunu belirten Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz: “Çocuğun kas gelişimi büyük oranda 2- 2.5 yaş arası tamamlanır. Nadiren 18. aydan sonra bu kontrolü kazanan çocuklar da vardır. Bunun yanında tuvalet eğitiminde çocuğun kendini hazır hissetmesi de çok önemlidir. Bu yüzden tuvalet eğitimi 3 yaşına kadar uzayabilir.”
Eğitimi reddeden çocuğun kesinlikle zorlanmaması gerektiğini ifade eden Dr. Yılmaz: “Eğitime 2 yaşından erken başlanmışsa, çocuğun hazır olmadığı düşünülerek eğitime bir süre ara verilmeli, sonrasında tekrar denenmelidir. Eğitime bir kez başlandı ve çocuk tepki göstermediyse, sabırlı ve kararlı olunmalı, idrar kontrolü kazanıldıktan sonra tekrar beze dönülmemelidir. Eğitim 4 yaş ve sonrasına bırakılmamalıdır.” diyor.
İkiz Çocuklar Tuvalet Eğitiminde Birbiriyle Kıyaslanmamalı
İkiz çocuklar tuvalet eğitimi süresince kesinlikle birbiriyle kıyaslanmamalı. Dr. Yılmaz’a göre ikiz çocukların tuvalet eğitimi şu şekilde olmalı: “İkizleri kıyaslamak güven eksikliğine yol açabilir, ikisinin de kendisini hazır hissettiği dönem farklı olabilir. Öncelikle kendini hazır hissedenden başlanmalıdır, diğeri zaten onu taklit ederek alışkanlığı daha kolay kazanacaktır. Tuvalet eğitiminde çocuğun her başarısı övgü dolu bir söz, gülümseme, sarılma veya küçük bir hediyeyle ödüllendirilmelidir.”
Dr. Yılmaz, geceleri idrar kontrolünün gündüze göre daha geç kazanıldığını ifade ediyor ve ekliyor: “Bununla beraber gündüz idrar kontrolü başladıysa, yatmadan 1 saat öncesinden sıvı gıdalar kesilmeli, uykudan evvel mesane boşaltılmalı, gece yatarken de bezi çıkarılmalıdır. Gündüz idrar kontrolünü başarmış bir çocuğu gece bezlemek tutarsız bir davranış olur ve başarıyı geciktirebilir. Uykusu ağır olan çocuklarda gece idrar kontrolünde zorluklar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda anne babanın gece idrar kontrolünü ne zaman kazandığı, ailede gece idrar kaçırma sorunu olup olmadığı sorgulanmalıdır.”
Tuvalet Sonrası Temizlik Önemlidir
Dr. Yılmaz, tuvalet eğitiminde temizliğin nasıl olması gerektiği konusunda ise şunları söylüyor: “Tuvalet eğitiminde en önemli noktalardan biri de tuvalet sonrası temizliktir. Kızlarda idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için temizliğin önden arkaya doğru yapılması öğretilmelidir. Tuvaletten çıkmadan önce çocuğa sifonu çekme ve el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerekir.”
Yorumlar Sende Yaz
Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.